Kimbap dan daging pink...

Ok,ari ni Boss nak sambung lagi pasal kimbap yang Boss cerita sebelum ni. Kalau kat Korea, memang banyak orang jual kimbap,sana sini pergi mesti ada jer kimbap.


kat restoran korea & kedai 24 jam macam 7eleven confirm punyalah jual kimbap

Pastu kalau kat restoran-restoran makanan Korea ni,kimbap dia memang ada macam-macam jenis.Kalau pergi kat restoran makanan Korea, dekat menu tu berbaris-barisler jugak jenis kimbab yang ada kat menu tu.
kalau kat menu ni ada kimbap sayur,tuna,kimchi,cheese,daging,dan macam-macam lagi.....

Tapi kimbap kat Korea ni memang akan letak daging yang warna pink (daging babi).Kalau student-student yang belajar kat Korea selalunya akan makan kimbap tuna, tapi memang kena cakap kat ajumma(makcik) buat kimbap tu jangan letak benda pink tu.Masalahnya, walaupun kita dah cakap,kadang-kadang makcik tu mesti lupa. Pastu ada jer yang memang letak benda pink tu dalam bekas yang sama dengan sayur ke,telur ke.Atas sebab-sebab nilah Boss & kawan-kawan Boss lagi suka buat sendiri jer kimbap ni,lagi yakin dan sedap.

*Pesanan untuk yang nak melancong kat Korea, kalau nak makan kimbap ni, memang kena hati-hati.Kalau nak makan, sebaik-baiknya tanya tour guide @ siapa yang dah lama duduk Korea ni,lagi selamat.Takpun balik Malaysia beli jer KPOP KIMBAP kat Bakers Oben..hee...

"Berhati-hati dengan saya bila ada dekat Korea.Jangan!!jangan!!jangan!!makan saya."

Boss nak bagi lagi satu tips.Kalau makan kat Korea, nampak jer benda-benda warna pink ni kene cek betul-betul sebab takut-takut daging pink(daging babi) tu.Kalau kitorang kat Korea dulu, memang sangat-sangat sensitif dengan benda-benda warna pink ni  kat makanan.Sampai kadang-kadang kalau masak sendiri pun,boleh confuse carrot ke daging pink tu,walaupun memang confirm-confirm carrot.Sebabnya, masa mula-mula datang Korea lagi, kitorang memang dah tanam dalam kepala ni, kena sentiasa berhati-hati bila jumpa warna pink dalam makanan.SAY NO TO PINK..:) 

 

Ok,ari ni sampai sini jer..Boss nak pergi buat kek pulak..hee..

No comments:

Post a Comment